Spirulina i kuzynka chlorella- to niezwykłe “Shrekowe” rośliny
Spirulina– to szmaragdowozielona alga. Nie znamy żadnego ziarna, owocu czy środka spożywczego, który byłby bogatszy w substancje odżywcze. Określa się ją jako mleko Matki Ziemi z uwagi na wyjątkowo wysokie stężenie bardzo rzadkiego kwasu gamma-linolenowego (GLA).
- Obniża możliwość wystąpienia udaru mózgu.
- Obniża ciśnienie krwi.
- Usuwa metale ciężkie z organizmu (detoks).
- Zapobiega powstawaniu raka.
- Obniża poziom cholesterolu.
- Łagodzi problemy z zatokami.
- Dodaje energii.
- Przyspiesza utratę masy ciała.
Spirulina powinna być przyjmowana rano lub popołudniu, nie wieczorem. Zalecane dawkowanie Spiruliny to 1 tabletka na 10 kilogramów masy ciała lub 1 łyżeczka proszku. Można ją również dodawać do koktajli czy sałatek.
Kuzynką spiruliny jest chlorella. Chlorella jest również bogatym źródłem witamin i minerałów o szerokich właściwościach mających wpływ na nasz organizm i zdrowie.
Wskazania do zastosowania algi Chlorella:
- Podczas stosowania diety odchudzającej czy wegetariańskiej;
- Regeneracja i rekonwalescencja organizmu narażonego na długotrwały stres lub inne obciążenia;
- Dla osób wystawionych na długotrwałe zanieczyszczenie środowiska;
- Profilaktyka przeciwnowotworowa.
- Pomocna w schorzeniach chronicznych, takich jak: reumatyzm, artretyzm, cukrzyca, zaburzenia ciśnienia, zaburzenia trawienia i wchłaniania, jak również w wirusowych czy bakteryjnych infekcjach oraz grzybicach.
Chlorellę najlepiej spożywać po 2 do 3 gramów. (10-15 tabletek) chlorelli dziennie. Chlorellę można przyjmować zarówno przed, w trakcie jak i po posiłku, popijając dużą ilością wody. Podobnie jak spirulina można ją dodawać do koktajli i sałatek.
Zapraszamy do Shrekowej Zielarni Melisa.