“Shrekowa” Spirulina i Chlorella

Spirulina i kuzynka chlorella- to niezwykłe “Shrekowe” rośliny

Spirulina– to szmaragdowozielona alga. Nie znamy żadnego ziarna, owocu czy środka spożywczego, który byłby bogatszy w substancje odżywcze. Określa się ją jako mleko Matki Ziemi z uwagi na wyjątkowo wysokie stężenie bardzo rzadkiego kwasu gamma-linolenowego (GLA).

  • Obniża możliwość wystąpienia udaru mózgu.
  • Obniża ciśnienie krwi.
  • Usuwa metale ciężkie z organizmu (detoks).
  • Zapobiega powstawaniu raka.
  • Obniża poziom cholesterolu.
  • Łagodzi problemy z zatokami.
  • Dodaje energii.
  • Przyspiesza utratę masy ciała.

Spirulina powinna być przyjmowana rano lub popołudniu, nie wieczorem. Zalecane dawkowanie Spiruliny to 1 tabletka na 10 kilogramów masy ciała lub 1 łyżeczka proszku. Można ją również dodawać do koktajli czy sałatek.

Kuzynką spiruliny jest chlorella. Chlorella jest również  bogatym źródłem witamin i minerałów o szerokich właściwościach mających wpływ na nasz organizm i zdrowie.

Wskazania do zastosowania algi Chlorella:

  • Podczas stosowania diety odchudzającej czy wegetariańskiej;
  • Regeneracja i rekonwalescencja organizmu narażonego na długotrwały stres lub inne obciążenia;
  • Dla osób wystawionych na długotrwałe zanieczyszczenie środowiska;
  • Profilaktyka przeciwnowotworowa.
  • Pomocna w schorzeniach chronicznych, takich jak: reumatyzm, artretyzm, cukrzyca, zaburzenia ciśnienia, zaburzenia trawienia i wchłaniania, jak również w wirusowych czy bakteryjnych infekcjach oraz grzybicach.

Chlorellę najlepiej spożywać po 2 do 3 gramów. (10-15 tabletek) chlorelli dziennie. Chlorellę można przyjmować zarówno przed, w trakcie jak i po posiłku, popijając dużą ilością wody. Podobnie jak spirulina można ją dodawać do koktajli i sałatek.

Zapraszamy do Shrekowej Zielarni Melisa.

DLA NIEJ I DLA NIEGO- witalność w żeń-szeniu i korzeniu maki

Żeń- szeń  to zioło, którego właściwości zdrowotne są wykorzystywane w tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu od ponad 4000 lat. Żeń-szeń jest tam znany jako panaceum na niemalże wszelkie dolegliwości. Z pewnością jest to specyfik na potencję, pamięć i mocne serce, co udowadniają współcześni badacze.

Korzeń maca to warzywo korzeniowe, którego właściwości i działanie są wykorzystywane przez mieszkańców Peru od tysięcy lat. Tradycyjna medycyna peruwiańska zaleca stosowanie korzenia maki przede wszystkim na wzmocnienie. Jest także sprawdzonym sposobem na złagodzenie dokuczliwych objawów towarzyszących miesiączce i menopauzie. Jednak największą sławę korzeń maki zyskał jako środek na potencję i na płodność.

Zielarnia Melisa zaprasza!